Hoogtepunten

Hoogtepunten op Sonnehoeck in 2020

In januari was de watertoren 100 jaar. Begin 1900 kwamen er watertorens op de tuinbouwbedrijven. Op Sonnehoeck werd de waterbak gevuld met een handpomp.

Het coronavirus overviel in maart ook Nederland. Helaas konden we niet vrijelijk bezoekers ontvangen. Rekening houdend met een gepaste afstand gingen de werkzaamheden op Sonnehoeck door.

In april is gestart met het krenten van de druiven. Het krenten duurde tot eind mei.

Op 15 mei lieten Westlandse KLM-medewerkers een film maken over Westlandse producten ter ere van de vijftigste verjaardag van hun directeur. Sonnehoeck zorgde met de mooie historische tuin en de druiven voor het decor voor deze opnames.

Postzegelvereniging Monster bracht op 7 juli de twintigste ´Westlands Mooiste’ postzegel uit. De zegel toont het druivenras Gros Maroc. Zegels zijn te koop bij Sonnehoeck.

In samenwerking met een Westlandse boomkweker is in juli is het assortiment van Sonnehoeck uitgebreid met druiven- en kleinfruitboompjes.

Premier Mark Rutte heeft op 16 juli op het Catshuis het eerste kistje druiven van het nieuwe seizoen van Sonnehoeck in ontvangst genomen. Dit moment markeert de start van het druivenverkoopseizoen.

Vanaf augustus levert Sonnehoeck regelmatig druiven aan Ijssalon Vanilla en aan Meesterbakker Rodenrijs. Zij verwerken de druiven in hun ambachtelijke producten.

Helaas is de altijd gezellige Open Monumentendag in september niet doorgegaan. Het was niet verstandig om Sonnehoeck open te stellen. Gelukkig is de druivenverkoop wel doorgegaan, waarbij rekening is gehouden met de RIVM-maatregelen.

23 september is een 122 jaar oude ‘makelaar’ geplaatst op de nok van de Marockas. Sonnehoeck is in haar nopjes met deze versiering die stamt uit het jaar 1898. Geschonken door de heer Van Wingerden. Indertijd vervaardigd door kassenbouwer en smid Van den Bosch uit Schipluiden. Tot 1972 stond het siersmeedwerk op een kas bij Van Wingerden.

Krijn Buitelaar is sinds 2008 verbonden als vrijwilliger aan Sonnehoeck. 1 oktober was het moment dat Krijn afscheid nam. Krijn zette zich in voor tal van promotiezaken die op Sonnehoeck om de hoek komen kijken, zoals facebook, website, fotografie, archivering enz.

De oude boogbrug bij het jaagpad langs Sonnehoeck is in oktober vervangen.

Sonnehoeck vrijwilliger Piet Alsemgeest verblijde Woonzorgcentrum De Rozenhof in Naaldwijk met enkele druivenboompjes.

2020 is terugkijken op een bijzonder jaar. Het coronavirus hield ons in de greep waardoor het aantal rondleidingen op Sonnehoeck minimaal was. Op gepaste afstand van elkaar zijn alle tuinwerkzaamheden uitgevoerd. Gelukkig is de verkoop van jam, vruchtensappen, postzegels en druiven- en fruitboompjes goed verlopen.