Hoogtepunten

Hoogtepunten op Sonnehoeck in 2021

Het coronavirus hield Nederland in de greep. Gelukkig konden wij bezoekers ontvangen en, natuurlijk rekeninghoudend met een gepaste afstand, gingen de werkzaamheden op Sonnehoeck door.

In april is gestart met het krenten van de druiven. Het krenten duurde tot eind mei. In juni waren de druiven al mooi op kleur en begin juli is de druivenverkoop van start gegaan.

4 maart 2021: Historische vleugelpomp op Sonnehoeck.

In oktober 2020 hebben vrijwilligers van Sonnehoeck een historische vleugelpomp in ontvangst mogen nemen. In het begin van de 19e eeuw werden vleugelpompen gebruikt om gewassen water te geven, vooral onder het platglas. De oude vleugelpomp is door enkele vrijwilligers gerestaureerd en staat nu te pronken voor de meer dan 100-jarige historische watertoren van Sonnehoeck.

 

In 2001 werd Sonnehoeck Rijksmonument. De beschrijving van Rijksdienst voor cultureel erfgoed is dat het tuindersbedrijf Sonnehoeck door sloten is omgeven en bereikbaar is via één ijzeren brug over de Wennetjessloot. Sonnehoeck is een pareltje die de geschiedenis van Westland toont. Burgemeester Arends van Westland heeft op 31 maart 2021 met een uiverwagen de tweede brug bij Sonnehoeck geopend. De bruggen verbinden Westland en omgeving met Sonnehoeck.

 

 

Mei 2021. Sonnehoeck heeft keurmeesters in opleiding ontvangen. Vol interesse deden zij kennis op van de authentieke Westlandse druiventeelt. De rol van gekwalificeerde keurmeesters is in de tuinbouw belangrijk. Net als in vroeger jaren, toen de kweker zijn waar naar de veiling bracht, beoordelen de keurmeesters de kwaliteit van fruit en groenten. Sonnehoeck heeft in dat opzicht de keurmeesters in opleiding veel kennis en inzicht te bieden voor het leerproces.

18 juni 2021: WOS ‘Schatten van de streek Sonnehoeck’ https://wos.nl/televisie/gemist/schatten-van-de-streek/4b885533-f2ca-4e52-8e85-ab273fd14084/2021-06-18-schatten-van-de-streek

September 2021.

Een succesvolle Open Monumentendag. Hoewel de spanning hoog was opgelopen met een officieel moment. Op initiatief van Geo van Leeuwen en het bestuur is een gevelsteen ontworpen door Steenhouwerij De Gedenkgroep uit Wateringen. Sonnehoeck heeft de gevelsteen aangeboden aan de gemeente Westland. De gevelsteen krijgt een plaatsje in de oude gerestaureerde fruitmuur aan de Poeldijkseweg.

Taal en school op Sonnehoeck. Een groep cursisten die het programma Taal+ aan het ROC Mondriaan volgen zijn ingewijd in de Westlandse culturele druivenhistorie.

 

21 oktober ontving Sonnehoeck een nieuwe update van de RI&E en een vluchtplattegrond van IntraFocus.

17 november 2021:

Koninklijke onderscheiding voor Geo van Leeuwen. Geo mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

18 november 2021: Ode aan de fruitmuren vastgelegd in een lied/gedicht ‘Zonnebron’

gezongen door duo Komfort & Joy (Koos Sekreve en Jolentha Zaat).

Te beluisteren op YouTube.

 

 

2021 is terugkijken op een bijzonder jaar. Het coronavirus houdt ons in de greep, maar gelukkig is een aantal waardevolle activiteiten zoals alle tuinwerkzaamheden, zaterdagse verkoop, Open Monumenten Dag en de rondleidingen doorgegaan. Natuurlijk met alle corona-maatregelen omdat dit moet.