Actueel nieuws

 

De meester en de leerling

Op 7 februari begon Geo van Leeuwen met het snoeien van de perziken in de muurkas.
Toen de negentigjarige buurman Kees van Wingerden even kwam kijken kon hij Geo toch
nog wat fijne kneepjes van het snoeien van perziken bijbrengen.
Kees heeft vroeger zelf druiven en perziken geteeld.

 

 

 

 

 

 

 

 


Veel aandacht voor de grond

De grond is een belangrijke factor voor het telen van topkwaliteit druiven.
Vorig jaar werd er rotte mest in de kassen gereden waarna Geo van Leeuwen het
met een spitriek licht heeft ondergewerkt. Dit jaar is er compost in de kassen gebracht.
Na het uitspreiden ging Geo dit licht inwerken met een cultivator. Om de grond in
conditie te houden en de druivenwortels niet beschadigen komen er geen machines in de kas.

  

Evenementenbeurs

Op 31 januari stonden wij samen met vijf andere partners van Bezoek Westland op de
evenementenbeurs ‘EventSummit’ in Ahoy Rotterdam. We stonden in gezamenlijke
stand ‘Groepsuitjes Westland’. Zowel de exposanten als de bezoekers kwamen uit geheel
Nederland. De meeste aandacht was er voor de standhouders die actieve recreatie in hun pakket hebben.

Winterse werkzaamheden

Voor de vrijwilligers zijn er ook in de winter karweitjes en worden er voorbereidingen gedaan voor het
nieuwe druivenseizoen. Er wordt plasticfolie langs de glaswand gespannen om warmteverlies te beperken
bij het opstoken vanaf begin februari. Ook wordt er zwavel op het jonge druivenhout gesmeerd.
Hierdoor wordt het optreden van meeldauw (“het wit” of “het kwaad”) in de zomer voorkomen.

 

 

 

 

 

 


Jam van mispels

De mispelboom in onze boomgaard draagt jaarlijks veel vruchten. De vrijwilligsters
van de vruchtenverwerking hebben nu van deze vruchten ook jam van gemaakt.
Dit kan pas als de vruchten bijna geheel rot zijn. Vandaar het gezegde “zo rot als een mispel”.

Voordat de bladeren vallen

Van onze peren tegen de huismuur en de fruitmuur kunnen we drie keer genieten.
De eerste keer van de bloesem en de tweede keer van de rijpe vruchten.
De derde keer is heel bijzonder door de mooi gekleurde bladeren.

Bus-idee

Om nog meer landelijke bekendheid aan Sonnehoeck te geven presenteerden we ons op
op 1 november met een stand op Bus-Idee in Hazerswoude. Hier komen busmaatschappijen
naar toe om 
ideeën op te doen voor dagtochten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nu ook eigen vruchtensap

Na het dit jaar succesvolle verwerken van aalbessen en pruimen tot jam gaan we verder
met het persen van sap uit onze appels en peren. Op 18 oktober brachten Geo en Gerrit
’s morgens een groot deel van ons fruit naar Mobipers in Zoelen. Hier werd direct begonnen
met het persen zodat ze ’s middags op Sonnehoeck terug kwamen met flink wat pakken
heerlijke sap. We gaan dit vooral serveren aan onze bezoekers.