Nieuws

Taal+ school

ROC Mondriaan biedt met het programma Taal+ school les aan volwassenen aan. Een groep cursisten van Taal+ die de Nederlandse taal niet of niet goed beheersen bezocht Sonnehoeck. De groep werd hartelijk ontvangen op Sonnehoeck. Zij bewonderden de fruitkwekerswoning, de oude fruitmuren, de kniekas de muurkas de bijzondere dubbele houten druivenkas, het ketelhuisje, de moestuin en natuurlijk de echte Westlandse druiven. Deze taallessen in praktijk worden verrijkt met de cultuur historische informatie over Westland.

Druivenkistjes opgemaakt

De tafeldruiven van Sonnehoeck verpakt in een fraai druivenkistje in combinatie met een flesje wijn. Leuk om te geven, leuk om te krijgen. Op verzoek heeft Sonnehoeck een aantal druivenkistjes op gemaakt.

Rondleidingen op Sonnehoeck

Tijdens een rondleiding op Sonnehoeck wordt u alles verteld over de geschiedenis van de Westlandse druiventeelt. Allerlei wetenswaardigheden over de druiven hoe deze van oudsher geteeld werden, maar ook enkele typisch Westlandse gewoontes en uitdrukkingen. Een rondleiding op Sonnehoeck combineren met een vaartochtje door Westland is de moeite waard én erg leuk!

 

 

Koude kasdruiven

De Gros Maroc druiven zijn klaar om geoogst te worden. Prachtig zo een mooie kas met druiven.

 

Bijzondere gevelsteen

Open Monumentendag was bij uitstek geschikt om de oude fruitmuren op- en in de buurt van Sonnehoeck onder de aandacht te brengen. Deze dag begon heel speciaal. De gerestaureerde fruitmuur langs de Poeldijkseweg krijgt een bijzondere gedenksteen ingemetseld! Oud-burgemeester Van den Bos heeft zich bijzonder ingezet om de historische muur te behouden. Daarom bood mevrouw Van den Bos een gevelsteen aan, die wethouder Leen Snijders graag in ontvangst nam. Op de steen staat de namen reeks van eigenaren vermeld. De familie Van Leeuwen is een van hen. Geo Van Leeuwen was dan ook ingenomen met deze mooie gedenkplaat. Een heuse druivenprinses verhoogde deze feestelijke openingshandeling. Het duo Komfort and Joy, Koos Sekreve en Jolentha Zaat, gaven een voor deze dag speciaal geschreven lied van de Westlandse streekdichter Dennis Koopman ten gehore. Velen hebben Sonnehoeck afgelopen zaterdag bezocht om een kijkje te nemen én te luisteren naar de voordracht en het lied “Zonnebron” Het was een bijzonder geslaagde dag.

 

 

 

Fruit en bloemen

Appels, peren en pruimen. Daar wordt door de vrijwilligers weer jam en vruchtensap van gemaakt.

 

 

Kasje druiven

Wat een leuke foto!

 

Open Monumentendag 11 september

Dit jaar mogen wij u weer ontvangen op Open Monumentendag!

Sonnehoeck is een Rijksmonument waar op traditionele wijze “De Westlandse Druif” wordt geteeld. Een andere bijzonderheid zijn de historische fruitmuren. Dit jaar is ook de fruitmuur in de nabijheid van Sonnehoeck aan de Poeldijkseweg gerestaureerd. Een goede reden om de fruitmuren op- en in de buurt van Sonnehoeck centraal te zetten.

Het Westlands duo Komfort and Joy, Jolentha Zaat en Koos Sekreve geven op 11 september op muzikale wijze aandacht aan de fruitmuren op Sonnehoeck.

Flyer:

 

Rondvaartbedrijf De Gantel verzorgt vaartochten naar Sonnehoeck

Een vaartocht tijdens de Open Monumentendag naar de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck. U vertrekt vanuit het Loosduinsmuseum en legt aan bij Sonnehoeck. Voor informatie zie de link op deze website of bel met 0174 280335.

Vandaag weer verkrijgbaar!

vandaag, 28 augustus, tijdens de zaterdagverkoop weer: druiven, jam, vruchtensap, fruitboompjes en postzegels verkrijgbaar.

 

 

Wandschildering op Sonnehoeck

De heer M.H.J. de Man en Greetje Fokkenrood hebben de wandschildering op Sonnehoeck prachtig gerestaureerd. U ziet het verhaal van de druif waar Westland bekend om is en van de familie Van Leeuwen. Op de middelste foto ziet u de bedovergrootouders van de familie van Leeuwen die in 1899 met de sjees naar landgoed Overvoorde in Rijswijk rijden. Opa toont Oma de koopakte van de tuin, het huidige Sonnehoeck. De schildertechniek is bijzonder. Gebaseerd op de byzantijnse techniek. De prachtige heldere kleuren komen tot zijn recht door de eerder aangebrachte eiwitspiegel, dunne laagjes loodwit en pigment aangemaakt met eitempera. De pigmenten worden niet vermengd, maar door de dunne glaceringen ontstaat er een transparante opbouw van kleurencombinaties die opvallend zijn in de byzantijnse techniek. De wandschildering is weer prachtig!

 

 

Vers uit de kas

Vanmorgen gesneden, vers uit de kas voor de verkoop. Daarnaast is er de verkoop van druivenboompjes, jam, vruchtensap en postzegels.

 

 

Eerste druiven nu te koop!

Vandaag 17 juli kunt de eerste Westlandse druiven kopen op Sonnehoeck.

De lekkerste Westlandse druiven

Sonnehoeck verkoopt de eerste druiven van dit seizoen. De eerste kistjes met Frankenthalers zijn vandaag (12 juli) gekocht door handelaar de heer Leo Bravenboer. De druivenkwekerij opent zaterdag 17 juli om 11:00 uur de kas voor de verkoop zodat u deze heerlijke originele Westlandse druiven kunt kopen! De lekkerste Westlandse druiven die nog de op ambachtelijke wijze gekweekt worden.

 

Verkoop aan particulieren elke zaterdag van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Verkooppunt ingang bij de kas aan De Ranken

Zomerbijeenkomst vrijwilligers

De versoepelingen rondom COVID-19 stonden toe dat na een lange tijd de vrijwilligers elkaar – op gepaste afstand – weer mochten ontmoeten! Twee vrijwilligers van het eerste uur Krijn Buitelaar en Aad van der Voort nemen afscheid. Beiden zijn in het zonnetje gezet met een woord van dank voor hun enorme inzet en betrokkenheid. Voor hun vele verdiensten voor Sonnehoeck ontvangen zij een uniek glaskunstwerk.

De heer Van der Meer heeft 60 jaar op een ‘Westlander’ gevaren. Deze schuit “De Uithof” dateert uit 1929 is aan Sonnehoeck overgedragen.  Na restauratie zal de schuit bij Sonnehoeck liggen.

De opgeknapte oude scheeptoeter is ter herinnering aan Quirien teruggegeven.

Zoetgehalte meten

De druiven worden geoogst als de kleur en het zoetgehalte goed is. De refractometer geeft de zoetwaarde aan. Bovenaan de tros en uit de punt van de tros wordt een druif genomen, gemeten en geproefd. Omstreeks 15 juli zullen de eerst druiven geoogst worden.

Druivenkistjes

In de complexkas beginnen Frankenthalers kleur te krijgen (27 juni). De druivenkistjes moeten nog even wachten op de mooie blauwe bedauwde druiventrossen.

Frankenthalers in de complexkas

 

 

 

 

 

 

 

 

WOS Schatten van de streek

Sonnehoeck staat in de schijnwerpers! Kijk op de WOS Schatten van de streek van 18 juni 2021 en geniet.

WOS.nl – Schatten van de Streek van vrijdag 18 juni 2021 | Schatten van de Streek

Druivenkrent bijna klaar!

De laatste hand aan het krentwerk wordt gelegd. De krentsters kijken kritisch naar de laatste druiventrossen. In de Frankenthalerkas kleuren de druiven al prachtig. Wat een schilderachtige aanblik.

 

 

 

 

 

Fruitmuur Poeldijkseweg

De herbouw van de fruitmuur aan de Poeldijkseweg vordert.

Druiven kleuren

De druiven beginnen te kleuren, zeker met dit mooie weer dat vandaag (25 april) zijn intrede deed. De kou van afgelopen weken is dan toch verdreven! De kassen zijn gekrijt om de druiven te beschermen tegen de felle zon. Dit gebeurt handmatig met een krijtspuit zoals dit in vroeger tijden gebruikelijk was.

  

Poeldijkseweg

De historische fruitmuur langs de Poeldijkseweg wordt met de originele rode stenen weer opgebouwd.

 

 

Romeinse oudheid 

De grondbewerking van de nieuwbouw tegenover Sonnehoeck is in volle gang. Voorafgaand aan de bouw wordt archeologisch onderzoek gedaan. In de jaren ’70 werden bij opgravingen bij de Haasjesheul een “bronzen brief” uit de Romeinse tijd en funderingsresten van een Romeinse villa gevonden. Men legde hier ook twee evenwijdig aan elkaar lopende grachten bloot, waar tevens een rij aangepunte palen in werd aangetroffen. Iets wat bij gebouwen met een defensieve functie werd gedaan. Het gehele gebied werd archeologische Rijksmonument. Het merendeel van de vondsten komen de 2e en 3e eeuw na Chr. Het is de vraag of pal tegenover Sonnehoeck enige sporen uit de Romeinse oudheid worden aangetroffen.

 

Keurmeesters in opleiding

In vroeger jaren bracht de kweker zijn waar naar de veiling en de keurmeesters beoordeelde de kwaliteit. Sonnehoeck verwelkomde afgelopen week keurmeesters in opleiding van Maas Fruit Quality Inspection. Vol interesse deden zij kennis op van de druiventeelt.

 

 

Krenten vordert gestaag

De gekrente Frankenthalers zien er prachtig uit. De druiventrossen zijn ‘gedund’ en daarna gekrent. Bij het druivenkrenten is gekeken of er voldoende ruimte is voor de overblijvende korrels. Dit is direct een prima moment om de tros in model te brengen.

Bomen in bloei

Het blijft lang koud, maar de natuur op Sonnehoeck schittert!

 

 

Koningsdag

Het oranje zonnetje scheen vrolijk op Sonnehoeck tijdens de Support your locals wandeltocht op Koningsdag 27 april. De wandeling van 7,5 km is druk bezocht met voor een ieder een Heulse consumptie bij de vijf stops onderweg. Sonnehoeck bood een potje jam, gemaakt van eigen fruit, en een ansichtkaart aan.

 

Leiperen in volle bloei

Langs de muur van het woonhuis staan de ca. 150 jaar oude leiperen schitterend te bloeien en wordt de voortuin netjes bijgehouden. De krentsters zijn begonnen in de complexkas uit 1930 waar het druivensoort Frankenthalers groeien, maar tussendoor is er tijd om even koffie te drinken.

 

Krenttijd

De krenttijd is aangebroken! Een belangrijke fase in de druiventeelt is het krenten van de druiven. Krenten is een geduld werkje en luistert erg nauw. “Gisteren was te vroeg, vandaag kan het wel, overmorgen is het te laat. Iedere dag moet je beslissen wat te doen“.  De krentsters zijn vandaag (12 april) gestart in de Frankenthalerkas. De ervaren krentsters halen vakkundig de begindruifjes uit de nu nog groene druiventrossen.

Oude fruitmuur Poeldijkseweg

De opbouw van de historische fruitmuur langs de Poeldijkseweg is gestart. De fruitmuur werd jarenlang gestut, omdat de muur anders zou omvallen. De fundering ligt er en vandaag (12 april) is het beton gestort. De 200 jaar oude fruitmuur wordt met de oude donkerrode bakstenen herbouwd.

 

11 april 

De bloesem van de Beurré Alexandre Lucas peer langs de huismuur staat in volle bloei.

“Aprilletje zoet….”

April zorgt voor kou, hagel en sneeuw. Een wit laagje op de kassen en het platglas. De witte perenbloesem langs de lange fruitmuur trekt zich hier niet veel van aan en bloeit prachtig.

Brug geopend

De tweede brug over de Wennetjessloot, die Holle Watering wordt, verbindt Westland en omstreken met de druiventuin. Voor dat dit alles gerealiseerd kon worden, is er veel water door de Holle Watering gestroomd. In 2001 werd Sonnehoeck Rijksmonument. De beschrijving van Rijksdienst voor cultureel erfgoed is dat het tuindersbedrijf Sonnehoeck door sloten is omgeven en bereikbaar is via één kleine ijzeren brug. In augustus 2003 is door de oud-burgemeester Van den Bos van Wateringen een vurig pleidooi gehouden om geld beschikbaar te stellen om de oude tuinderij Sonnehoeck én de druivenmuur aan de Poeldijkseweg te behouden. Met succes. Sonnehoeck is een pareltje die de geschiedenis van Westland laat zien. Vele vrijwilligers zetten zich hiervoor in. Vandaag heeft Burgemeester Arends van gemeente Westland met een uiverwagen de tweede brug bij Sonnehoeck geopend en is de verbindingsbrug officieel voor een ieder toegankelijk.

WOS.nl – Sonnehoeck beter bereikbaar dankzij tweede brug | WOS Nieuws

 

 

In de buurt van Sonnehoeck

De fruitmuur gelegen langs de Poeldijkseweg wordt hersteld. Volgens het archief van Sonnehoeck is rond 1815 een stenen muur ‘langs de wegt van 40 roe’ geplaatst. In de jaren daarna is zijn er meters bijgebouwd. Naar het schijnt ca. 874 meter druivenmuur. Rijksdienst voor Cultureel erfgoed vermeldt onder meer: de huidige 2 meter hoge, tweeëneenhalfsteensbrede, fruitmuur bestaat uit twee delen, elk van ongeveer 50 meter lengte opgebouwd uit nissen. Aan de erfzijde groeiden oorspronkelijk fruitboompjes. De fruitmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkeling van de teelt van leifruit. En daarbij heeft de muur een architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een karakteristieke Westlandse fruitmuur, verbonden met de geschiedenis van de Westlandse tuinbouw.

WOS.nl – Afbreken fruitmuur gaat snel

Vandaag (26-03) is gestart met een loopbrug over de Wennetjessloot die verderop Holle Watering wordt genoemd. De brug komt uit op het oude jaagpad dat langs Sonnehoeck loopt.

 

Perziken in bloei!

De perzik is één van de vroegst bloeiende fruitsoorten. Met zonnig weer op 17 maart is het bijenvolk hard aan het werk. Langs de korte fruitmuur in de muurkas, uit 1890 en herbouwd in 2015, staan de perzikenbomen zoals Amsden, Montagne, Wilde perzik, Wassenberger en Madame Blanchet in volle bloei.

 

 

 

 

Historische vleugelpomp op Sonnehoeck

In oktober hebben vrijwilligers van Sonnehoeck een historische vleugelpomp in ontvangst mogen nemen. In het begin van de 19e eeuw werden vleugelpompen gebruikt om gewassen water te geven, vooral onder het platglas. De oude vleugelpomp is door enkele vrijwilligers gerestaureerd en staat nu te pronken voor de meer dan 100-jarige historische watertoren van Sonnehoeck.

 

Aanpakken!

Het voorjaar vraagt om aanpakken! Hoog en droog de bomen snoeien. En, natuurlijk ook schoffelen.

Stookseizoen 

Begin februari is het stookseizoen gestart. Je ziet de druiven uitlopen. Op 21 februari met mooi lenteweer groeit het snel. Het spitwerk gaat gestaag verder. Mooi akkertje bijna gereed om groente te poten.

 

 

Koningwinter 2 februari

Koning winter in het land! In vroeger jaren een spannende tijd om de kassen vorstvrij te houden. Sonnehoeck heeft twee ketelhuisjes met schoorsteenpijpen. Deze zijn niet meer in gebruik. Wel worden de druivenserres verwarmd om de kou te weren.

 

Voorjaarsachtige dag op 4  februari 2021

Voorjaarsachtige dag vandaag. Goed weer om de fruitbomen te snoeien die langs de oude fruitmuur staan. In de dubbele bak van houten eenruiters, ook wel platglas genoemd, is bloemkool gepoot. In Westland waren omstreeks 1880 eenruiters in opkomst. Met rond 1912 in Westland zelfs een omvang van bijna 122 hectare.

Mispeljam

De vrijwilligsters van de vruchtenverwerking hebben in december mispeljam gemaakt. De voorraad jam voor het komende seizoen is alvast weer mooi aangevuld.

 

Het sneeuwt! Op 16 januari moet je wel heel snel zijn als je wilt genieten van een heel licht besneeuwde Sonnehoeck.

Wintersbeeld

Vanmorgen (9 januari) even een wintersbeeld!
Een nieuwjaar 2021
Na een bewogen jaar wensen wij allen een goed en gezond 2021.
Op 5 januari 2021 werd in alle vroegte een berg compost gebracht. Een aantal vrijwilligers, op gepaste afstand van elkaar, reden de kruiwagens met compost naar de druivenserres. De compost draagt bij aan grondverbetering en een goede bodemstructuur.
   
Kerstdecor
Sonnehoeck in kerstdecor.
Hoewel altijd wel iets te doen is op Sonnehoeck, liggen de werkzaamheden de laatste weken van 2020 zo goed als stil.
Meeldauw

Om meeldauw (‘het wit’) tegen te gaan wordt het jonge druivenhout met een zwavelpapje in gesmeerd. De kasbloemkool is deze week (wk 50) in de lege druivenserre geplant.

   Echte meeldauw (het wit of het kwaad)
  Jonge kasbloemkool gepoot
Sinterklaaswerk
Vandaag 5 december 2020 vieren we Sinterklaasfeest.
De vrijwilligers zijn afgelopen donderdag bij Sonnehoeck aan het werk geweest.
Daar was afgelopen week genoeg te doen moeten jullie weten,
de vrijwilligers zijn Geo deze week ook niet vergeten.
De kas naast het woonhuis is in het plastic gezet,
met vele handen was dit klusje natuurlijk dikke pret.
Er was tijd over en ook nog veel zin,
dus doken de vrijwilligers de kleine kasjes in.
Het snoeihout van blad ontdoen en bosjes van maken,
om twaalf uur hebben we de werkzaamheden kunnen staken.

 

Aanbinden van de druiventakken

Altijd iets te doen op Sonnehoeck. 28 november 2020: vrijwilligers vermalen het druivenblad, daarna worden de druivenserres netjes aangeharkt. In het kader: aanbinden van de druiventakken.

 

Herfst

Herfstpracht op Sonnehoeck. De druivenbomen gaan de winterrust in. Ontbladeren en bundelen van het snoeihout verzorgen de vrijwilligers op verschillende momenten in de week.

 

Woonzorgcentrum De Rozenhof 

Woonzorgcentrum De Rozenhof in Naaldwijk. Op 3 november 2020 zijn in aanwezigheid van de initiatiefnemers enkele druivenboompjes geplant. In de zomer zal het bladerdek van de druivenbomen voor een schaduwrijk plekje zorgen. Vrijwilliger van Sonnehoeck Piet Alsemgeest plantte de boompjes.

Snoeitijd

Tijd om druiven te snoeien. Peter en Geo hanteren de snoeischaar. In de andere kas bundelen enkele vrijwilligers het snoeihout. Een bedrijf haalt dit druivenhout op om te stekken tot nieuwe druivenboompjes. Ondertussen worden de mispels geoogst. Van de mispels wordt heerlijke jam gemaakt.

 

Boogbrug

De oude boogbrug bij het jaagpad langs Sonnehoeck is vervangen. Het jaagpad is van oorsprong een pad waar men boten vanaf voortduwden, ofwel ‘aanjaagden’, om de producten naar de veiling te brengen.

  

 

Biezen voor het binden

De biezen groeien buiten en zijn deze week gesneden. De biezen zijn nodig in het voorjaar. Op het moment dat de druiventakken eind april, begin mei, uitlopen, begint namelijk de bindtijd. De druiventakken worden dan vastgezet met één van de biesjes die nu zijn geoogst. Het binden vraagt wat van de handigheid van de binder om de ranken goed aan te binden. De biezen worden nu eerst gedroogd en dan op een bundeltje gebonden zodat deze klaarliggen als de bindtijd aanbreekt.