Nieuws

Terug te luisteren!

Menno in de Middag – Omroep West

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* indicates required


vul hier je e-mailadres in

Elke zaterdag: druivenverkoop van 16:00 uur tot 11:00 uur (tot en met 8 oktober 2022)

 

Verkoop start 16 juli!

Zaterdag 16 juli a.s. gaat de verkoop van de heerlijke druiven weer van start! U bent van harte welkom tussen 11:00 uur en 16:00 uur.

 

Sonnehoeck gecertificeerd!

Vandaag een bijzondere bijeenkomst op Sonnehoeck! Onder het toeziend oog van vele vrijwilligers en belangstellenden is een speciaal logo onthuld. Het gaat om het logo WESTLANDSE DRUIF van het keurmerk Bescherming Geografische Aanduiding. Dit keurmerk mag de Sonnehoeck vanaf vandaag voeren! Pastoor Steenvoorden uit Poeldijk mocht het eerste kistje druiven mét het bijzondere keurmerk in ontvangst nemen.

Eerste kistjes druiven aan Leo Bravenboer

Vandaag werd – traditiegetrouw – de eerste druivenkistjes geleverd aan handelaar Leo Bravenboer.

De druivenverkoop op Sonnehoeck aan particulieren begint op zaterdag 16 juli a.s. van 11:00 uur tot 16:00 uur.

 

 

Het is bijna zover! De druivenkistjes staan al vast klaar….

De Frankenthalers worden prachtig blauw. De druivenkistjes staan vast klaar voor de oogst van de  mooie blauwe bedauwde druiventrossen. Maar, de druiven worden geoogst als de kleur én het zoetgehalte goed is. De refractometer geeft de zoetwaarde aan. Bovenaan de tros en uit de punt van de tros wordt een druif genomen, gemeten en geproefd. Binnenkort worden de eerste druiven geoogst!

 

Botanisch Tekenen

 Op vrijdag 15 juli geeft Anita Walsmit-Sachs, internationaal erkend botanisch kunstenaar, een workshop botanisch tekenen op Sonnehoeck.  Anita Walsmit Sachs is voormalig hoofd tekenkamer van het Herbarium van de Rijksuniversiteit Leiden. Zij groeide uit tot het boegbeeld van de botanische kunst in Nederland. Op haar initiatief werd in 2006 de Vereniging van Botanisch Kunstenaars opgericht. Haar werk was te zien in musea en tentoonstellingen over de hele wereld van Duitsland tot Japan. Ook mocht zij een bijdrage leveren aan het Highgrove Florilegium, een exclusieve set boeken met de plantencollectie van de Britse Prins Charles.

Datum, tijd, locatie:

vrijdag 15 juli 2022 van 09.00 uur – 12.30 uur. Deelname is € 50,= per persoon inclusief een rondleiding, tekenmateriaal en koffie/thee/koekje. De begeleiding is individueel gericht, daardoor kunnen naast beginners ook meer gevorderde tekenaars meedoen. De locatie Sonnehoeck, Hollewatering 26, Kwintsheul.

Aanmelden:

De workshops van Anita Walsmit-Sachs zitten altijd snel vol en er kunnen maximaal 12 deelnemers meedoen. Meld u daarom snel aan via deze link Aanmeld link workshop botanisch tekenen

 

’t Krenten zit er op!

Traditioneel is er voor de krentster op de laatste krentdag taart. Zeer welverdiend na die intensive krenttijd. De krentsters hebben eer van hun werk en de gekrente trossen kunnen mooi volgroeien. In september zien we het heerlijke resultaat.

Creatieve zaterdagmorgen

Sonnehoeck als inspiratie voor een creatieve zaterdagmorgen. De buitentekengroep van Peter Keijzer uit De Lier heeft met  tekenbord en stoel een plekje gevonden en een stukje geschiedenis van Westland op papier gezet. In een historische omgeving op een mooie zaterdagmorgen buiten bezig geweest.

 

De druiven kleuren

Het mooie weer van de afgelopen tijd zorgt voor kleur op de druiven! De zon wordt wel getemperd met een krijtlaagje op de kas anders krijg je verbranding. Rondom Sonnehoeck is het eveneens genieten, de bonen, aardbeien, vuurpijlen, irissen en de pioenen staan er ook prachtig bij.

 

Druiventaal

‘Barre Praat’ en Westlandse streektaal daar houdt Henk Tetteroo zich mee bezig. Druiventaal is als vaktaal verwant aan streektaal. Juist die druiventaal nodigde Henk uit tot het maken van het woordenboekje Druiventaal . Westlandse druiven zijn niet alleen heerlijk, maar de druiventaal is eigenlijk mooi. Wat te denken van typisch Westlandse woorden als: dauw en meeldauw, lessenaar en kopkas, tissie, eenpitter, schietraam en korrel. Het boekje is prachtig geïllustreerd door Richard de Rijke.

Het eerste exemplaar is op Sonnehoeck overhandigd aan de burgemeester van Westland Bouke Arends. Het tweede exemplaar kreeg Henks’ kleindochter Anna.

De boekuitreiking is opgeluisterd door Ton Immerzeel die verhaalde over de Westlandse druiven geschiedenis. Een gedicht van ‘schrijver tussen de kassen’ Mart van Marrewijk met titel ‘De Druif’ is voorgedragen door zijn broer. Van Westlands allereerste druivenprinses én schrijfster Tiny van der Knaap werd door de zus van Henk een gedicht voorgedragen.

Na afloop was de belangstelling om het woordenboek Druiventaal te bemachtigen er direct!

 

 

 

Fraai weer met Pasen, drukte op de kwekerij

het mooie weer met Pasen zorgt voor explosieve groei en bloei. Dat betekent dat er weer volop gewerkt wordt op de druivenkwekerij. In de Alicantekas worden de druiven gebonden, de krentsters zijn weer met ‘de krent’ bezig en de boomgaard heeft een prachtige lentetooi.

Het is weer tijd om te krenten

De krentsters zijn vroeg in de weer om de druiventrossen te krenten.  Vakwerk dat veel geduld vraagt. De Frankenthalers worden tot mooie druiventrossen gevormd.

Peter van Leeuwen

Peter van Leeuwen heeft na jarenlange inzet besloten een stapje terug te doen. Peter blijft een betrokken vrijwilliger. Peter is in het zonnetje gezet met een mooi boeket bloemen en natuurlijk een woordje van dank voor alle jaren dat hij intensief ‘in druiven’ werkte.

Sonnehoeck De Uithof……op weg naar oude glorie

Bent u ook trots op het Westland en haar historie? Doe dan mee en ondersteun de restauratie van de Westlander De Uithof.

Onder het kopje Vrienden van Sonnehoeck leest u alle informatie over dit mooie project om de schuit dit tot de jaren ’50 werd gebruikt als hét vervoersmiddel door tuinders om groeten en fruit naar de veiling te brengen te restaureren.

“De Uithof” type Westlander (1929)

Doel is om de historische schuit “De Uithof” in zijn oude staat te herstellen en toe te voegen aan het rijksmonument Sonnehoeck.

Helpt u mee om “De Uithof” te restaureren?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jos van der Knaap, M: 06 25 0900 26, Email: jos@sonnehoeck.nl

 

Vervoer over water in vroeger jaren

 

 

 

 

 

Recordzonnig

Maart is dit jaar nu al recordzonnig! De oude fruitmuren en boomgaard zien er geweldig mooi uit. Op de donderdag is in complexkas door de vrijwilligers hard gewerkt. Het is zelfs zo warm dat de fotolens beslaat.

Sonnehoeck presenteert zich

Op 17 maart presenteerde Sonnehoeck zich op de bus-idee-beurs in Boskoop.

 

Zeer zonnig voorjaar

De bloemenpracht van de perzikenbomen is de voorbode voor heerlijke perziken. Vandaag is Peter druk aan het binden en uitbreken van de druiven in de complexkas. Het zonnige weer zorgt voor een mooie tros, die je bijna al kunt krenten.

Geo van Leeuwen

Op 3 maart 2022 is overleden Geo van Leeuwen. Grondlegger Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck, anno 2006

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Zo hard gewerkt, zo veel tot stand gebracht. Nog zoveel plannen, nog zoveel te doen…

 

       

WOS.nl – Geo van Leeuwen (80) overleden | WOS Nieuws

Voorjaar

Het voorjaar is in aantocht op Sonnehoeck. In de complexkas is het plastic verwijderd en zit de groei er al stevig in. Tijd om te beginnen met binden van de druiven. De tuinbonen voor de moestuin zijn gelegd en worden in de kas voorgetrokken.

 

 

Verkoop van fruitboompjes digitaal

De zaterdagse fruitboompjes verkoop bij Sonnehoeck kunt u vanaf heden via de webshop kopen. Het voordeel daarvan is dat u: 24/7 kunt bestellen, er een groter aanbod beschikbaar komt en de bestelde planten thuis worden bezorgd. Uw bestelling kunt u plaatsen op de webshop van Fruticos ga daarvoor naar www.fruticos.com. Of ga op deze site via het menu naar de kopjes Druivenverkoop of Links om doorklikken naar de webshop.

Storm Eunice raast over Sonnehoeck

Met windstoten van ruim 130 kilometer trok storm Eunice op 18 februari over Sonnehoeck. Enkele ruiten sneuvelden en een aantal dakpannen van het oude woonhuis moesten het ontgelden. een paar vrijwilligers boden direct na de storm hulp en klommen het dak op om het pannendak weer vol te leggen. Top gedaan mannen!

Gelukkig zijn de druivenserries niet al te veel beschadigd. Het zachte voorjaarsweer en een zonnetje zorgt ervoor dat de jonge druivenranken uitlopen.

 

Harrij Konings

Op 26 januari 2022 is de heer Harrij Konings overleden. Harrij was jarenlang verbonden aan Sonnehoeck als kundig rondleider. Harrij wist met veel passie en kennis van zaken over de druiventeelt de mensen te boeien. Zijn inzet voor Klassendag en Openmonumentendag werd erg gewaardeerd. Harrij was een bijzondere sympathieke  en meelevende vrijwilliger.

Een reiziger die de avonturen niet uit de weg ging. En daardoor de jongen bleef die hij altijd was.

Stookseizoen begonnen

Eindelijk weer wat zon. Goed voor de groei van de druivenbomen! In de complexkas wordt licht gestookt en daar is het begin van de ontwikkeling van de druivengroei al voorzichtig zichtbaar.

Vroege vogels

In alle vroegte is donderdagmorgen compost gebracht. De dampende compost is met kruiwagens de druivenserres ingereden en verspreid. Compost draagt bij aan grondverbetering en een goede bodemstructuur.

Sonnehoeck wenst u een Zalig en groeizaam Nieuwjaar

 

Een uniek eerbetoon aan de fruitmuren in het Westland van de 19e eeuw

Het Westlandse duo Komfort&Joy heeft een videoclip opgenomen op Sonnehoeck. Jolentha Zaat en Koos Sekreve brengen op een bijzondere wijze een eerbetoon aan de fruitmuren in het Westland van de 19e eeuw. Aanleiding was de overhandiging van een bijzondere gedenksteen door historische druivenkwekerij Sonnehoeck aan de gemeente Westland. De gedenksteen wordt geplaatst in de  gerestaureerde fruitmuur aan de Poeldijkseweg in Wateringen. Halverwege de 19e eeuw stonden er in het Westland tientallen kilometers fruitmuren. De fruitmuren zorgden voor luwte en hielden de warmte van de zon vast waardoor gewassen zoals perziken, morellen, abrikozen, druiven en peren goed konden groeien en rijpen. De fruitmuren vormden daarmee een belangrijke basis in de ontwikkeling van het Westland. Het lied is geschreven door de Westlandse dichter Dennis Koopman.

De opname van de videoclip is mede mogelijk gemaakt met de ondersteuning van de Westlandse bedrijven Kwekerij Apartus, Cees Grootscholten Plants en Bogreen!

Kijk op het You Tube kanaal Sonnehoeck

https://youtu.be/_ZZH83C8x20

Koninklijke onderscheiding voor Geo van Leeuwen

U hebt het vast al gehoord en gelezen Geo van Leeuwen is geridderd! Van harte gefeliciteerd. Geo mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. De burgemeester van Westland, Bouke Arends, reikte aan Geo de versierselen uit.

Geo is de vierde generatie Van Leeuwen sinds 1899 die de druiventeelt in Westland in stand helpt houden. In 2006 heeft hij zijn privébezit, de druivenkwekerij en de tuinderswoning met schuur, ondergebracht in de Stichting Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck. Hiermee is de Westlandse historie voor toekomstige generaties bewaard gebleven. Sindsdien is het complex een pleisterplaats voor vele (internationale) bezoekers en wordt het gerund door tal van vrijwilligers. Geo is, samen met zijn broer, nog steeds actief in het onderhoud, teeltbegeleiding en leiding van Druivenkwekerij Sonnehoeck. Verder verzorgt hij sinds 1960 de groenvoorziening en bloemversieringen voor de Geloofsgemeenschap Emmaus (Den Haag).

De WOS en AD hebben aandacht besteed aan deze gebeurtenis

Grondlegger Sonnehoeck in zonnetje gezet: koninklijke onderscheiding Geo van Leeuwen | Westland | AD.nl; WOS.nl – Geo van Leeuwen (Sonnehoeck) geridderd