Stichting Monument Sonnehoeck is door de 4e generatie en tevens laatste eigenaar Geo van Leeuwen ( † 3/3/2022) opgericht met als doel om het rijksmonument en de ambachtelijke teelt van de Westlandse tafeldruif op Sonnehoeck in stand te houden op een wijze zoals dat honderd jaar geleden gewoon was. De druiventeelt is al lang niet meer rendabel. Laat staan met de techniek die al ruim honderd jaar onveranderd is. Maar daar gaat het nu juist om op Sonnehoeck! Het is de enige kwekerij in Nederland met de status rijksmonument. En dat is niet voor niets. Sonnehoeck staat symbool voor de geschiedenis van de glastuinbouw in Het Westland. Het is levend erfgoed en daarmee een levend museum! Geo van Leeuwen heeft Sonnehoeck aan de gemeenschap geschonken. Laten we daar zuinig op zijn en dit vooral koesteren…

Vanaf dit seizoen (2024) bieden wij de mogelijkheid om een druivenboom te adopteren. Veel Westlandse families kunnen wel een persoonlijk verhaal vertellen over de druiventeelt. Of misschien nog wel door opa en oma zelf, die druivenkweker is geweest en waar nog weleens verlangd wordt naar “die goeie ouwe tijd”. Wij zijn op zoek naar liefhebbers van de Westlandse tafeldruif die het belang van het behoud van dit ambacht inzien. Wij willen u graag duurzaam (zo mogelijk met een biesje 😉 aan ons binden.

Door een druivenboom te adopteren helpt u om ons doel te bereiken. Wij zijn ons ervan bewust dat de prijs hoog is. Maar met het overlijden van de oud-eigenaar, en tevens grootste donateur in tijd en geld, kunnen wij niet anders. Wij vragen namelijk € 500,- per boom per jaar. Maar daar krijgt u wel iets voor terug. Per boom leveren wij in de oogstperiode 10 stuks druiventrossen. En dat niet alleen. Wij nodigen u uit voor onze sponsoravond alwaar wij het eerste kistje druiven veilen, u persoonlijk bedanken onder het genot van een hapje en een drankje en u over de druivenkwekerij rondleiden. Tijdens deze avond houden wij een pubquiz om uw kennis over de Westlandse Tafeldruif te testen. En indien gewenst delen wij uw (bedrijfs-)gegevens op onze website en social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *