Historische Druivenkwekerij
Sonnehoeck
Geschiedenis
De geschiedenis van Sonnehoeck gaat meer dan 300 jaar terug. Met haar acht historische kassen, twee ketelhuisjes, fruitmuren, watertoren en tuinderswoning, is het een plek waar de tijd heeft stil gestaan.
De geschiedenis van Sonnehoeck
In de zeventiende eeuw was Sonnehoeck eigendom van de adellijke familie Van der Dussen uit Delft. In 1893 kwam het in handen van Anne Marie Maas Geesteranus, destijds directeur van de Staatsdrukkerij en zoon van de burgemeester van Delft. Na zijn overlijden in 1899 kocht Gerrit van Leeuwen het woonhuis en de tuin. De heer van Leeuwen had een vooruitziende blik en plaatste een kas in de tuin voor het telen van druiven. De laatste eigenaar Geo van Leeuwen (2022) was de vierde generatie Van Leeuwen die op Sonnehoeck een actieve druivenkwekerij had. Dankzij de familie van Leeuwen, die het ambacht van de druiventeelt in leven heeft gehouden en met historisch besef, is Sonnehoeck nog steeds een bijzondere druivenkwekerij. Sonnehoeck is sinds 2001 een rijksmonument.
De tuinderswoning
De woning is in 1729 gebouwd en bezit vele historische elementen. De balklagen en kapconstructie verkeren nog in originele staat. Waarschijnlijk is Sonnehoeck één van de eerste tuinderswoningen die in het Westland speciaal gebouwd werd in combinatie met een schuur. De schuur met zolder vormt een vast onderdeel van het huis. De zolder werd als bewaarruimte voor groente en fruit gebruikt. Vanuit het huis ofwel de schuur werd het fruit in de veilingschuit geladen, waarna het vervolgens naar de veiling werd gevaren.
Fruitmuren
De tuin wordt omringd door een lange fruitmuur (90m) gebouwd in 1815 en een korte fruitmuur (30m) gebouwd in 1849. De lange fruitmuur is volledig gerestaureerd in 2009 en de korte fruitmuur is herbouwd in 2015. In het beschutte klimaat van fruitmuren groeiden appels, peren en perziken.
De oorspronkelijke twee fruitmuren die vroeger op Sonnehoeck stonden hadden een gezamenlijke lengte van 650 m. De eerste druiven in het Westland werden tegen muren geteeld. Om de druiven beter te beschermen begon men met losse ramen (schietramen) tegen de muur te zetten.
Later werden er kassen tegen deze muren gebouwd. Zo ontstonden de muurkassen in de druiventeelt.
Na 1890 werden de muurkassen vervangen door vrijstaande kassen.
Bijzondere bomen
Naast de druiven zijn meer bomen op Sonnehoeck te vinden die rijksmonumentaal zijn. Bijzonder zijn de twee zwarte moerbeibomen langs de slootkant in de zijtuin, met een geschatte leeftijd van meer dan 300 jaar, die elk jaar nog uitbundig vrucht dragen. Tegen de zijgevel van het woonhuis staan drie leiperen, die meerdere generaties overleefd hebben, met een leeftijd van meer dan 120 jaar!
Verder zijn er op Sonnehoeck een walnotenboom, appel-, peren-, abrikozen-, perziken-, vijgen- en pruimenbomen te vinden.